История

Древни предания разказват, че при заселването на мястото до днешен Черноморец в местността ,,Димитров юрт’’ /на 2-3 км югозападно/ е възникнало първото селище с името Агиос Николас или Свети Никола.

С течение на времето и с разрастването на селището, жителите му се принудили да се преместят в местността Отманли, а по-късно, в началото на XVI век напуснали по неволя и това място. Една група потеглила на югозапад, другата – на североизток и се установила на полуостров Атия в местността Хуння. Именно тези преселници решили да си построят голяма каменна църква. Тя пък привличала морските разбойници и населението тръгнало да търси ново убежище.

Стара легенда разказва, че в далечното минало, през една бурна нощ при нос ,,Акра’’, се разбил голям кораб на богат византийски търговец. Предусещайки своята гибел, големецът обещал, ако се спаси, да построи параклис на Свети Никола – покровител на моряците и рибарите. Вълните изтласкали кораба в малък залив и спазвайки дадения обет, търговецът построил параклис. През 1858 г. там е изградена църквата „Свети Никола”.

Според изследванията на Георги Чернев, учител в селото, първите заселници били двадесетина семейства, дошли през осемдесетте години на XVII в. от Атия, Отманли и Ченгене скеле. Натоварени на десетина волски и биволски коли с оскъдна покъщнина, те потърсили убежище на брега на морето. Местният чифликчия ги приел с готовност, тъй като разчитал, че тези усърдни българи ще му бъдат добри работници, а свещеникът ги взел под свое „покровителство”, мислейки че лесно ще ги погърчи. Но българите повели упорита борба срещу домогванията на гръцката църква, да запазят своя език, бит и духовна култура. Въпреки усилените опити за асимилация на населението, с. Свети Никола си останало чисто българско селище. Българите водили трудна и продължителна борба с гръцката митрополия и за името на селото. Когато чифликът бил ликвидиран, заселниците, почувствали се свободни, обособили самостоятелно село и го нарекли Агиос Николас (Св. Никола). Това име селището е носило в продължение на 220 години от създаването си.

istoria-1-1

Праисторическо селище Аклади Черноморец

През 1951 година с. Свети Никола получава името Черноморец. От 2009 г., в резултат на развитието на туризма и подобряването на инфраструктурата на селището и региона, Черноморец е град.

Преживял изпитанията на времето, преодолял размирици и превратности на съдбата през вековете, днес Черноморец съхранява спомена за миналото си, отправил поглед в бъдещето.

istoria-2-1

Крепостта Червенка

Чудесата в Черноморец, случили се преди век и половина продължават и до днес. Хората вярват, че Свети Никола ги закриля.

Едноименният храм е осветен през 1858 г.. Основите му положили моряци, спасили се след буря. От разбитата гемия изплувала иконата на Свети Никола, която носели със себе си и подарили на местните жители. Благодарни, хората изградили храм на Чудотвореца – покровител на моряците.

Мястото, където е изградена църквата, е старо светилище, известно с аязмото и лековитата си вода, което сега се намира в северната част на двора. През 1995 г. пожар изпепелява целия храм. Оцеляват само дървен кръст с обков, непрестолно евангелие и иконата на Свети Никола. Спасените в огъня предмети днес имат специално място в храма, издигнат отново от черноморци и дарители.

Съхранените стенописи и екзотичната градина създават атмосфера на вдъхновение и спокойствие. Уникална е Райската градина с над 6 000 вида растения, свързани с библейските ритуали.

През май 2008 г. при първата копка на новата камбанария, строителите попадат на старинен дървен кръст, който вграждат в нея. Знамението се случва в деня на честването на 150-годишнината на святото място – съкровен пазител на вярата.

Тя продължава в живота на един човек, който в днешни времена проповядва божието слово и запазва българската история и вяра. Името му е отец Стилиян – свещеникът на Черноморец. При него често идват хора, които търсят вярата и надеждата, а той успява да им покаже, че „Дребните чудеса са около нас“, трябва само да се намери пътя до тях.

istoria-3-1
istoria-3-2